Realistisch schilderen

De opleidingsmogelijkheden

1e Leerjaar realistisch fijnschilderen
Het 1e leerjaar leert u alle relevante fijnschildertechnieken. De lessen worden klassikaal aangeboden waardoor iedereen zich op gelijk niveau kan ontwikkelen. De opleiding is zowel voor beginners als voor gevorderde die zich naast het recreatieve aspect van het schilderen ook het vak op een gedegen wijze willen leren. Het eerst leerjaar is gericht op fijnschilder technieken en kan op verschillende manieren worden gevolgd. Na het 1e leerjaar kunt u besluiten om door te gaan naar het 2e leerjaar.

Het 1e leerjaar begint als Basisopleiding,
zie hiernaast.

2e Leerjaar realistisch fijnschilderen
In het 2e leerjaar worden te fijnschildertechnieken uit het 1e leerjaar gecombineerd en worden complexere schilderijen gemaakt. Tevens leert u composities maken aangevuld met nieuwe toepassingen o.a.: licht/donker, perspectief en kleurmengen.

3e Leerjaar realistisch fijnschilderen
In het 3e leerjaar gaat u op doek schilderen. De thema’s dit jaar zijn wolken, luchten, landschappen, zeegezichten, draperie en portret. De het 3e leerjaar heeft u alle aspecten van het realistisch schilderen beoefend. 

Doorstuderen
Na de 3-jarige opleiding kunt u zich gaan specialiseren in de hoofdthema’s binnen de realistische schilderkunst; stilleven en compositie, landschap en zeegezichten, dieren en vachten, portret en model of hyper- en magisch realisme.

Meer weten over het vervolgtraject.

De Basisopleiding
Deel 1 – 1e leerjaar
De Basisopleiding is het 1e deel van het 1e leerjaar ‘Realistisch Fijnschilderen’, deel 2 het vervolgtraject. In deel 1 leert u een aantal relevante fijnschildertechnieken. In deel 2 krijgt u daar nog een aantal technieken bij. Deel 1 en deel 2 vormen samen het 1e leerjaar van de opleiding.
.
In dit eerste deel, de basisopleiding, van het leerjaar ‘Realistisch Fijnschilderen’ worden een aantal relevante technieken van het fijnschilderen behandeld. Dat doen we klassikaal, zodat elke cursist met hetzelfde onderwerp bezig is. In elk onderwerp is een nieuwe techniek verwerkt. Stapsgewijs komen zo vele technieken aan bod en leert u de fijne kneepjes van het fijnschilderen.

Hiernaast ziet u de 3 studievormen; dagopleiding, weekopleiding, maandopleiding.
Lesrooster Basisopleiding
Direct inschrijven voor de Basisopleiding

…………………………………..

Vervolg basisopleiding 
Deel 2 – 1e leerjaar
Het tweede deel sluit naadloos aan op de basisopleiding. In het tweede deel leert u een aantal nieuwe fijnschildertechnieken waaronder glaceren. Na het tweede deel heeft u alle belangrijke technieken beoefend en bent u is staat om een goed schilderij technisch uit te werken.

…………………………………..

De Basisopleiding is te volgen als: 
.
1. DAGOPLEIDING
De opleiding is te volgen als dagdeelopleiding. Dat is wekelijks een dagdeel van 2,5 uur in de ochtend, middag of avond.
Te starten als basisopleiding van 18 lessen. Dat kunt u completeren met het vervolg van 12 lessen. Wanneer u de basisopleiding en de 12 vervolglessen heeft gevolgd, heeft u het complete 1e leerjaar afgerond.
.

2. WEEKOPLEIDING
De opleiding is te volgen als weekopleiding.

Te starten als basisopleiding is 1 hele week van ma. t/m vr. (5 dagen). Dat kunt u completeren met het vervolg van 4 dagen. Samen is dit het complete 1e leerjaar.
.

3. MAANDOPLEIDING
De opleiding is te volgen als maandopleiding. Dat is maandelijks een hele dag op vrijdag of zaterdag.
Te starten als basisopleiding van 5 dagen. Dat kunt u completeren met het vervolg van 4 dagen.  Samen is dit het complete 1e leerjaar.


.
Theorie en praktijk
Er is uitgebreid aandacht voor een juiste penseelvoering b.v. uithaaltechnieken, schiften, tamponeren en verdassen enz.. Naast de praktijk zijn er theoretische lesonderwerpen zoals; materialen kennis en kleuren mengen, kleurenleer, withogingen, glaceren en stofuitdrukking.
………………………………

Lesmethode en lesboek
In het didactische gedeelte van het lesprogramma worden technieken door de docent uitgelegd en voorgedaan en waar nodig ondersteund met video. Bij de opleiding hoort een uitgebreid lesboek met ‘stap-voor-stap’ lesbeschrijvingen met bijbehorende illustraties als ondersteuning.
………………………………
Bekijk werk van 1e jaars cursisten.